Bij Smaakgroenten proberen we zo onze groenten, bloemen en cressen zo smaakvol mogelijk te krijgen door drie principes te hanteren. Zo streven we naar minimaal ingrijpen, zo vers mogelijk oogsten en leveren en een zo hoog mogelijke diversiteit te realiseren. Binnen deze kaders experimenteren we voortdurend naar nieuwe landbouw methoden om onze groenten nog smaakvoller te krijgen.
Bij Smaakgroenten werken wij volgens het principe van minimaal ingrijpen. In eerste instantie betekent dit dat we geen enkele inputs gebruiken die buiten ons stukje land vandaan komen. Concreet betekent dit dat we geen kunstmest gebruiken, geen pesticiden, geen zware metalen etcetera. Dit komt overeen met de principes van de biologische landbouw. Maar bij Smaakgroenten gaan we nog een stap verder dan simpelweg het niet gebruiken van inputs. We proberen met elke keuze die we maken op het land het bodemleven te voeden en zo gezond mogelijk te houden. Zo zorgen we ervoor dat er verwilderde stroken dwars door onze teelt lopen om zo de netwerken van gunstige schimmels en bacteriën levend te houden. We graven zeer minimaal (alleen bij aardappel en aardpeer oogst) en ploegen of vrezen niet. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet wordt omgewoeld en het bodemleven onverstoord blijft. We laten dieren zoals vogels, kippen, eenden wormen, kevers en zelfs slakken de vrije loop zodat ze de bodem natuurlijk kunnen voeden en verbeteren. Op hun beurt geven deze dieren ons een dynamisch en vruchtbaar stuk land waar wij dan weer van profiteren door intensere smaken en hoge kwaliteit producten.
Een hoge biodiversiteit met veel verschillende planten, dieren en microben is een essentieel onderdeel van smaakgroenten. Zo telen we tientallen verschillende soorten die we leveren aan restaurants maar testen we ook nog eens honderden verschillende soorten om te kijken of ze geschikt zijn voor ons bedrijf. Dit zorgt ervoor dat we unieke smaakvolle producten kunnen leveren. Daarnaast zorgt een hoge biodiversiteit voor een weerbare tuinderij die niet afhankelijk is van enkele gewassen. Ook zijn we bezig om meer bomen en vaste gewassen op ons land te introduceren om zo ook op de lange termijn unieke producten te kunnen leveren. Deze bomen en struiken leveren elk jaar opnieuw geweldig smakende producten en bieden daarnaast beschutting voor planten en dieren. Tot slot draagt een hoge biodiversiteit bij aan de smaak van groenten. Een biodiverse tuin verhoogt het draagvlak voor allerlei verschillende planten, dieren en microben die op hun beurt onderdeel zijn van een gezonde bodem. Deze gezonde bodem is essentieel bij het telen op smaak en nutriënten dichtheid. Inmiddels komt er vanuit de wetenschappelijke wereld steeds meer bewijs dat een gezonde bodem samenhangt met de hoeveelheid nutriënten in een plant en natuurlijk met een betere en intensere smaak. Met deze kennis in het achterhoofd proberen we allerlei combinaties van verschillende knollen, struiken, bomen, bloemen, granen, etcetera om zo de bodem levend te houden en geweldig smakend groente te kunnen telen.
Wij oogsten bijna al onze producten op de dag zelf om er zo voor te zorgen dat de mooie groente het best tot zijn recht komt. Zo is gebleken dat groenten een aanzienlijk deel van hun smaak en nutriënten verliezen tijdens de opslag in koelingen. Omdat wij leveren op dezelfde dag dat de groente geoogst is kunnen wij ongeëvenaarde versheid bieden. Zo zorgen wij ervoor dat de mooie groente ook daadwerkelijk in zijn mooiste en smaakvolste vorm aankomt in de restaurants. Naast dat we onze groenten op dezelfde dag leveren, letten we ook goed op welk moment planten de beste smaak afgeven of er mooi uitzien. De snijbiet geeft bijvoorbeeld prachtige milde malse blaadjes in het begin van zijn groei en produceert wat robuustere intenser smakend blad in een later stadium. Op deze manier kan één plant zeer veel verschillende toepassingen en smaken hebben. Wordt de plant nou niet geoogst dan winnen we de zaadjes van de beste planten en creëren we nieuwe soorten die speciaal zijn aangepast aan ons stukje land.
Arthur:
Met mijn 27 jaar ben ik een jonge tuinder zoals er tegenwoordig weinig te vinden zijn. Eind 2017 ben ik in de leer gegaan bij Wim Bijma, die al ruim vijftig jaar groenten teelt in Osdorp. Zijn vader was ook tuinder, één van de tientallen aan de Osdorperweg, waar met Hollandse efficiëntie groenten werden geteeld voor de Amsterdamse veiling.
Lisa, een van onze vaste vrijwilligers, schreef een stuk over mij voor Red Pers. Als je meer over mij en mijn overstap van student naar tuinder wil lezen, klik dan hier!
Joris:
Ik ben Joris en heb me bij Arthur aangesloten sinds de zomer van 2023. Ik werk als kok in Amsterdam en heb tijdens mijn studie onderzoek gedaan naar duurzame landbouwvormen en via deze twee passies ben ik bij Smaakgroenten terecht gekomen. Ik hoop dat ik aan koks en andere geïnteresseerde kan laten zien hoe mooi en smaakvol groenten kunnen zijn.
Je bent van harte welkom voor een rondleiding op de tuin, waar je zelf de volle smaak van de Beemster kunt ervaren. Vul het contactformulier in en ik bel je op om een afspraak in te plannen.