Smaak Groenten: Duurzame en gezonde groenteteelt

Over Smaak Groenten

Bij Smaak Groenten creëren we een rijk ecosysteem dat niet alleen goed is voor flora en fauna, maar ook voor ons. De vruchtbare bodem die ontstaat geeft een rijke smaak aan onze groenten, die vanwege hun hoge kwaliteit ook in restaurants worden gebruikt. In plaats van groenten uit het buitenland te importeren, kunnen restaurants bij ons smaakvolle groenten krijgen die lokaal en duurzaam worden geteeld. Wij oogsten bijna alles de dag van bezorging, zodat onze producten met betrekking tot versheid geen concurrentie kennen.

We gebruiken geen machines, dus op het land zelf wordt – op mankracht na – nagenoeg geen energie verbruikt. De grootste energieverbruiker is ons blauwe tweedehands busje waarmee de groenten worden bezorgd in en rondom Amsterdam.

Over Arthur

Met mijn 27 jaar ben ik een jonge tuinder zoals er tegenwoordig weinig te vinden zijn. Eind 2017 ben ik in de leer gegaan bij Wim Bijma, die al ruim vijftig jaar groenten teelt in Osdorp. Zijn vader was ook tuinder, één van de tientallen aan de Osdorperweg, waar met Hollandse efficiëntie groenten werden geteeld voor de Amsterdamse veiling.

Lisa, een van onze vaste vrijwilligers, schreef een stuk over mij voor Red Pers. Als je meer over mij en mijn overstap van student naar tuinder wil lezen, klik dan hier!

Wat maakt onze groenten zo speciaal?

Ik vind het belangrijk dat de tuinderstraditie wordt voortgezet en dat we bij Smaak Groenten voortbouwen op kennis en kunde die ons land tot wereldleider in tuinbouw hebben gemaakt. Tegelijkertijd streven we naar een zo duurzaam mogelijke teelt, wat vroeger zeker geen prioriteit was. Daarom combineren we duurzame landbouwprincipes met traditionele methoden van productie zodat we niet alleen efficiënt produceren, maar ook een positieve invloed hebben op het milieu en de directe omgeving. Daarin gaan we nog een stapje verder dan ‘biologische’ teelt: in plaats van de natuur zo min mogelijk te schaden, helpen wij deze juist bewust.

Naast dat we goed voor de natuur zorgen, zorgen wij natuurlijk ook goed voor onze producten. De meest kwetsbare producten als cress, kruiden, bloemen en bladgroenten oogsten en bezorgen wij op dezelfde dag. Dit maakt de versheid van onze producten ongeëvenaard. 

Streekproducten en ‘vergeten’ groenten

30 jaar lang was dit stuk land aan de Zuiderweg voornamelijk gewijd aan biologische fruitteelt. De natuurlijke vruchtbaarheid van de Beemsterklei wordt versterkt door het hoge organische stofgehalte in onze bodem. Die rijke bodem zorgt niet alleen voor een fantastische smaak, maar ook veel voedingsstoffen in onze groenten – en die houden ons gezond.

Een gezond ecosysteem zorgt dus voor gezonde groenten die bijzonder goed smaken, maar dat is niet de enige reden dat onze groenten zo lekker zijn. Oude groentesoorten en streekproducten hebben van zichzelf al een veel sterkere smaak dan moderne rassen, omdat bij moderne groenteteelt productiviteit voorop staat en smaak daardoor verloren kan gaan. Ook zijn oudere variëteiten vaak beter bestand tegen ziekten en plagen, waardoor geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn om het gewas te beschermen.

Een mooi voorbeeld van een vergeten groente is Bloemendaalse Gele kool. De smaak en textuur is niet geëvenaard aan andere kolen. Ook de Sint Jansui is in het vroege voorjaar een van de mooiste producten, en lekkerder dan welke bosui dan ook.

Smaak Groenten in jouw restaurant?

Je bent van harte welkom voor een rondleiding op de tuin, waar je zelf de volle smaak van de Beemster kunt ervaren. Vul het contactformulier in en ik bel je op om een afspraak in te plannen.